Funkcie mestských a obecných úradov sú nenahraditeľné. Starajú o poriadok celej obce, a to prostredníctvom úradníkov, polície, hasičov, spolkov a ďalších zložiek úradu. Najdôležitejšie informácie vzťahujúce sa k danej obci nájdete práve na príslušnom úrade

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 466. Jej známe počiatky siahajú už do roku 1235, kedy tu bol kostol patriaci doubravickému kláštoru – teraz zasvätený sv. Petrovi a Pavlovi. Pamiatky: -farský kostol svätého Petra a Pavla -baroková socha sv. Jána Nepomuckého z 18. storočia -národná prírodná rezervácia Veterník. Kultúra a služby: -zbor ...

Všeobecný úrad. počet obyvateľov 734. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1131. Zbor dobrovoľných hasičov. Knižnica. Kultúrne a športové zariadenia. Základná škola. Je členom Dobrovoľného zväzku obcí Ždánický les a Politaví.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 1803. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1305. Kultúra a služby: -pošta -matrika -verejná knižnica -zdravotnícke zariadenie -kino, kultúrne stredisko -Materská a Základná škola -športové zariadenia -spolky - zbor dobrovoľných hasičov, skupina historického šermu Buhurt, divadlo Antonína Vorla, ...

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 421. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1348. Matrika. Zbor dobrovoľných hasičov. Knižnica, internet. Materská škola. Zdravotnícke zariadenia.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 106. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1333. Patrí do zväzku obcí Mezihoří. Knižnica. Zbor dobrovoľných hasičov.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 316. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1360. Kultúra a služby: -zbor dobrovoľných hasičov -skládka komunálneho odpadu -verejná knižnica -zdravotnícke zariadenie -dychová hudba Vodenka -tradičné hody v Kozlanoch.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 341. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1358. Verejná knižnica.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 608. Obec Koberice u Brna je členom združenia obcí Ždánického lesa a Politaví. Na území sa nachádzajú početné archeologické doklady. Možno tu sledovať vývoj osídlenia v praveku aj stredoveku. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z r. 1283.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 361. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z 13. decembra 1375. Dnešná obec je od roku 2000 súčasťou mikroregiónu Drahanská vrchovina.

Všeobecný úrad. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1358. Patrí do zväzku obcí Mezihoří. Kultúrne stredisko. Zbor dobrovoľných hasičov obce. Verejná knižnica.

Mestys. Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 618. Matrika. Zbor dobrovoľných hasičov. Knižnica, kultúrne a športové zariadenia. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1353. Pamiatky: -Farný kostol svätého Jakuba -Filiálny kostol Všetkých svätých -Barokový zámok Hviezdlice z roku 1712

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 752. Zbor dobrovoľných hasičov obce. Verejná knižnica. Ihrisko. Materská škola, Základná škola. Je členom Dobrovoľného zväzku obcí Ždánický les a Politaví. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1294.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 591. Predtým dve samostatné obce Hoštice a Heroltice boli v roku 1942 spojené v jednu s názvom Hoštice-Heroltice. Športové a kultúrne zariadenia. Knižnica. Materská škola, Základná škola (1.-5.ročník). Poľovnícke združenie. Český zväz chovateľov poštových holubov.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 809. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1270. Zbor dobrovoľných hasičov. Verejná knižnica. Kultúrne a športové zariadenia. Materská škola.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 494. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1141. Dnes je súčasťou mikroregiónu Veterník. Zbor dobrovoľných hasičov. Materská škola. Ihrisko.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 663. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1497. Názov obce pravdepodobne vznikol od vlastného mena Hereš. Zbor dobrovoľných hasičov. Verejná knižnica. Kultúrne a športové zariadenia. Materská a Základná škola.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 778. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1350.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 546. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1201. Je členom mikroregiónu Melicko. Zbor dobrovoľných hasičov. Verejná knižnica. Kultúrne a športové zariadenia.

Všeobecný úrad. Úradné hodiny: Pondelok a streda 8.00 - 17.00 hodín poludňajšia prestávka 11.30 - 12.00 hod.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 803. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1131. K pekným prechádzkam nabáda dražovický hájik, ktorý prechádza do hájika letonického. Zaujímavá a lákavá je aj návšteva chránenej prírodnej rezervácie Veterníky. Zbor dobrovoľných hasičov. Verejná knižnica. Kultúrne a športové zariadenia. Ihrisko a ...

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 208. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1348. Zbor dobrovoľných hasičov. Kultúrne a športové zariadenia.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 251. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1311. Je členom mikroregiónu Ivanovická brána. Zbor dobrovoľných hasičov. Verejná knižnica. Kultúrne a športové zariadenia.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 1079. Pošta, knižnica, školské zariadenia, kultúrne a športové zariadenia. Zbor dobrovoľných hasičov. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1141, kedy je dedina spomínaná v listine biskupa Henricha Zdíka. Pamiatky - tvrz Bošovice, farský kostol svätého Stanislava.

Všeobecný úrad. Počet obyvateľov 809. História obce Bohdalice-Pavlovice sa začína písať v roku 1337. Obec je členom mikroregiónu Zväzok obcí Vetrník. Pamiatky: -Farný kostol Nanebovzatia Panny Márie -Bohdalický zámok - klasicistická budova z prvej štvrtiny 19. storočia stojaca na pôvodnom mieste renesančnej pevnosti. Kultúra a ...