Funkcie mestských a obecných úradov sú nenahraditeľné. Starajú o poriadok celej obce, a to prostredníctvom úradníkov, polície, hasičov, spolkov a ďalších zložiek úradu. Najdôležitejšie informácie vzťahujúce sa k danej obci nájdete práve na príslušnom úrade

Počet obyvateľov 424. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1365. Služby: -pošta -zbor dobrovoľných hasičov -verejná knižnica -materská škola. Kultúra: -poľovníci -zbor dobrovoľných hasičov -TJ Sokol -cyklistický chodník -pálenice -zámok -arborétum -kúpalisko, ihrisko.

Počet obyvateľov 644. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1362. Kultúra a služby: -dychová hudba Benešovská °12 -knižnica -matrika -ihrisko, telocvičňa -zbor dobrovoľných hasičov -materská a základná škola -zdravotnícka starostlivosť.

Počet obyvateľov 245. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1392. Kultúra a služby: -verejná knižnica -zbor dobrovoľných hasičov -ihrisko.

Mestský úrad. Počet obyvateľov 4815. História Adamova je od prvopočiatku spojená so železiarskou výrobou, ktorej korene tu siahajú až do roku 1360. Pamiatky: -novogotický kostol sv. Barbory -zámok, zrúcaniny - Nový hrad a Starý hrad, Ronov -jaskyňa Býčia skala -kamenná Alexandrova rozhľadňa. Kultúra a služby: -knižnica, múzeum, ...